10 meest handige studeertips

Bijles Den Haag haar collega’s gevraagd wat zij als tip zouden geven voor het goed leren. Vindt ze hier bij de 10 meest handige studeertips; van Mozart beluisteren tot Bubbl.US.

1. Goede belichting helpt de productiviteit. Is het echt nodig om even hard te blokken en dat hoge cijfer te halen? Gebruik dan meer dan alleen een bureaulampje.

2. Neem regelmatig pauzes. Je hersenen zijn ook spieren. Continue concentreren op lastige stof is dan ook een topsport. Het wordt aangeraden om elke 30 tot 45 min een korte pauze te nemen (á 5 min). Na twee korte pauzes neem je een half uurtje pauze, waarin je even een lange wandeling maakt. Probeer tv, gamen of andere media te vermijden. Dit kan namelijk je hersenen activeren om behoefte tot afleiding te krijgen.

3. Start zo vroeg mogelijk als je veel te leren hebt. In de ochtend zijn je hersenen in “top conditie”. Nieuwe en moeilijke stof wordt makkelijker verwerkt in de ochtend dat laat in de avond. Een planning van het leerwerk helpt hier enorm bij!

4. In sommige gevallen – maar niet allemaal – wil muziek productiviteit positief beïnvloeden. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar er zijn voldoende personen die het kunnen beamen dat klassieke muziek helpt om te concentreren. Bijvoorbeeld: Classical Music for Studying and Concentration – Mozart Study Music – Relaxing Music Instrumental 

5. Gezond eten zoals fruit en noten doen wonderen. Het is zelfs bewezen dat als je specifiek fruit herhaaldelijk eet tijdens het leren en ditzelfde fruit eet tijdens de toets, de stof makkelijker wordt herinnerd. Dit komt omdat de hersenen de materie die je leert onbewust hebben gelinkt aan het fruit.

“Eet een banaan tijdens het leren en tijdens het examen, dan activeer je de hersenen om de stof makkelijker te herinneren”

6. Deze is voor de hand liggend, maar enorm belangrijk. Vermijd afleiding. Zet je telefoon uit, trekt de stekker uit het stopcontact of als het echt nodig is, verhuis voor een paar dagen naar de bibliotheek. Sommige bibliotheken hebben speciale stilte- en/of studeerruimtes. Doordat hier meerdere mensen hard werken wordt je ook nog een onbewust gemotiveerd om te leren.

7. Een handige trucje om moeilijke stof inzichtelijk te maken is het gebruiken van Mindmaps. Hier vindt je een link naar Bubbl. Een frisse, gratis (!) en leuke website waar je MindMaps kunt maken.

8. Als je weet dat er een lange of intense studeerperiode aankomt omdat proefwerk- of tentamenweek er aan komt kan je hier je voordeel meedoen. Ga dan namelijk op tijd naar bed. Je vrienden/familie hebben echt wel begrip dat je jezelf een aantal dagen afsluit van de buitenwereld omdat er even gepresteerd moet worden. Vroeg slapen is een enorme aanrader.

9. Gebruik gekleurde post-it’s om onderwerpen te onderscheiden. Hierdoor kan je stof makkelijker in categorieën splitsen. Dit maakt efficiënt werken mogelijk. Terugbladeren en uit je focus raken omdat je het niet kan vinden komt zo minder vaak voor.

10. Beloon jezelf. Heb je een hele dag gestudeerd of ben je eindelijk klaar met je proefwerk- / tentamenweek, trakteer jezelf op een uitje. Een filmpje pakken, de klimmuur soldaat maken of met je vrienden paintballen om alle frustraties eruit te knallen. Zoek de gezelligheid op, je hebt het verdiend.

Heb je eventueel hulp nodig bij het halen van een toets of heb je gewoon moeite met de materie? Vraag een gratis intakegesprek aan en wellicht kunnen wij je helpen!